Tips bij het gebruik van een huurauto

 1. Controleer het voertuig op schade bij het in ontvangst nemen van het voertuig.

 2. Controleer het voertuig samen met uw verhuurder op aanwezige schades. Leg deze schades vast op het verhuurcontract, eventueel aangevuld met foto’s van de beschadigingen. Hiermee voorkomt u vervelende discussies achteraf.


 3. Wees bewust van de afmetingen van het voertuig.

 4. Vooral bij het gebruik van bestelbussen en vrachtwagens is het belangrijk dat u rekening houdt met de afmetingen van het voertuig. Bij lage onderdoorgangen en bij het manoeuvreren is de kans op schade het hoogst. Houdt tijdens het rijden ook rekening met de ‘dode hoek’ in uw spiegels.


 5. Stel voor vertrek altijd de spiegels in zitpositie af.

 6. Om veilig aan het verkeer deel te nemen is het belangrijk dat u de voertuig goed kunt bedienen. Een juiste afstand tot het stuurwiel en de pedalen is daarbij van groot belang. Ook het afstellen van de spiegels voor goed zicht naar achteren is essentieel.


 7. Stel de navigatie en uw telefoon in voordat u gaat rijden.

 8. Verdiep u voor het rijden in de werking van het voertuig. Door vóór het rijden alle middelen al goed in te stellen, kunt u tijdens het rijden de aandacht op de weg houden. Doe ook de veiligheidsgordel om voordat u gaat rijden.


 9. Gebruik de in het voertuig aanwezige hulpmiddelen.

 10. Is het voertuig voorzien van hulpmiddelen die het rijden makkelijker maken, gebruik deze dan ook. Achteruitrijcamera’s en parkeersensoren zijn bijvoorbeeld nuttige hulpmiddelen.


 11. Manoeuvreren? Laat u gidsen!

 12. Bij het manoeuvreren met het voertuig, in het bijzonder bij het achteruitrijden, is het verstandig dat er iemand buiten de auto meekijkt. Een obstakel is niet altijd goed te zien vanuit het voertuig. Een helpende hand van buiten kan veel schade voorkomen.


 13. Rijd anticiperend en defensief.

 14. – Houd afstand van uw voorgangers, zo voorkomt u ergernissen in het verkeer, beperkt u de kans op een aanrijding en steenslag (ruitschade).

  – Houd bij bedrijfswagens, vrachtwagens en zwaar beladen personenauto’s meer afstand in verband met een lange remweg.

  – Defensief rijgedrag levert ook een lager brandstofverbruik op.


 15. Voertuig inleveren? Neem uw bezittingen mee.

 16. – Lever het voertuig met een volle brandstoftank weer in (afhankelijk van wat u afgesproken heeft met het verhuurbedrijf).

  – Wees alert dat u uw bezittingen uit het voertuig haalt en meeneemt.


 17. Leg vast hoe het voertuig is ingeleverd.

 18. Loop samen met de verhuurder een rondje om de auto en leg vast wat de staat van het voertuig is, zo voorkomt u discussies achteraf.


 19. Wat moet u doen bij schade.

 20. – Breng uzelf en andere betrokkenen in veiligheid.

  – Schakel indien nodig de hulpdiensten in.

  – Maak foto’s van de situatie en de schade.

  – leg de contactgegevens van getuigen vast.

  – Vul het Schade Aangifte Formulier (SAF) duidelijk en volledig in en laat het ook door de tegenpartij invullen en ondertekenen.

  – Informeer uw verhuurder en overleg over de vervolgstappen.